Izrael – gde zemlja ljubi nebo

Izrael sam obišao dosta detaljno, a to i nije toliki problem, jer je država relativno mala. Na žalost, uvek je nestabilno područje (ne ulazim u to ko je u pravu i čija je to država – ja gledam iz turističkog ugla), ali svakako destinacija koju treba postetiti i videti neke od najvećih religijskih atrakcija. Obišao sam puno gradova: Jerusalim, Tel Aviv, Nazaret, Haifa, Netanja, Afula… i još nekoliko interesantnih destinacija npr. svetilište u reci Jordan.

Odlična i neobična hrana, muzika veoma bliska našoj, čudni i nesvakidašnji običaji i naravno najveće hrišćanske atrakcije su svakako karakteristike Izraela, koje ga čine izuzetnom turitičkom atrakcijom. Pošto su moja ptovanja po Izraelu bila pre više od 15 godina, bilo bi glupo da pričam o cenama, ali znam da je sve mnogo skuplje nego u Srbiji, tako da se pripremite dobro ukoliko se odlučite da obilazite Izrael. Pored toga, pazite na vremenski period u kome planirate putovanje, tokom leta temperature su izuzetno visoke, tako da je bolje putovati kada je proleće ili jesen.

Za Izrael je moguće putovati low cost avio kompanijama, trenutno  (2020. godine) i wizzair i ryanair voze iz Budimpešte i Sofije za Izrael, po veoma poveoljnim cenama.

Nekako mi se nije dalo da obiđem Mrtvo More (došli smo blizu, ali se nismo kupali), ali jedan moj dobar prijatelj je imao velike probleme kada mu je ušla morska voda u oči, tako da je jedan od prvih mojih saveta – ako se odlučite da plivate na Mrtvom Moru – obavezno stavite zaštitne naočare za ronjenje.

Što se tiče gradova, kao što je Jerusalim – to je podeljen grad, na nekim mestima kažu i da može biti opasno, a meni nekako nije delovao tako. Uživao sam u tim građevinama, tunelima, tajanstvenim stepeništima i znamenitostima. O svaim gradovima pisaću u zasebnim tekstovima, počevši od reke Jordan, pa do džinovskih meduza u Tel Avivu.

U Izraelu sam naučio jednu fantastičnu izreku: Blago onom gradu koji nema istoriju.

Mislite o tome, bez obzira na Vašu religiju i politička ubeđenja. Čitajte moj blog i putujte po svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =