Irska – putopis, prvi deo: put do Dablina

dablin irska

Irska – putopis, prvi deo: put do Dablina

Krajem decembra 2019. odlučio sam da krenem na to dugoočekivano putovanje u Irsku. Mogu reći da sam taj put čekao celog života, još otkad me kao dete keva vodila da gledam legendarni film „Darby O Gill“ u bioskopu Zvezda, kada sam čuo violinu kojom deda zezne patuljke i pokrade im zlato. Taj film je čuven i po tome što Šon Koneri igra jednu od svojih prvih uloga i otpeva jednu fantastičnu pesmu „Pretty Irish Girl“, koju sam ja snimio na našem prvom albumu. Pogledajte naš video:

Mogu slobodno da kažem da je taj film bio presudan u mom životu (pored bekstva iz Šošenka), jer sam se tu „navukao“ na irsku muziku i kulturu, a cela priča se kasnije samo dalje razvijala.

Elem, putovao sam do Dablina kompanijom Ryanair sa aerodroma u Budimpešti. Povratna karta u decembru 2019. koštala je 35 evra. Ako dodam cenu vize 30 evra i put do Budimpešte i nazad (oko 35 evra) – celo putovanje od Beograda do Dablina i nazad (sa sve vizom) me koštalo 100 evra.

Pratite naš blog, objavićemo kad nađemo slične cene karata.

Do Budimpešte sam putovao prevozom koji sam pronašao na sajtu blablacar.com, a pošto je dosta jeftiniji od kombija i autobusa, više mi se isplatilo da krenem dan ranije i noćim u Budimpešti. Noćenje u hostelu „Essential Hostel“, sa doručkom košta: 5,56 evra! Vozač je bila Laura iz Letonije, ali detaljniji opis prevoza preko sajta blablacar opisaću kasnije u nekom drugom tekstu.

Hostel je sasvim OK, kreveti su dosta udobni, ograđeni od drugih (višekrevetna soba), doručak sasvim korektan, a došao sam u Budimpeštu baš u vreme kada je sve bilo ukrašeno i prepuno novogodišnjih uličnih tezgi. Kuvano vino je prvoklasno, slatkiši i chimney cake odlični, tako da mi je taj neplanirani dan puta baš prijao da se spremim za Dablin.

Iz centra Budimpešte do aerodroma možete doći na nekoliko načina, ali i o tome u drugom tekstu, ovde je reč o putu u Dablin.

Jedini problem koji mi se desio pri odlasku je avion koji je kasnio četiri sata, tako da sam umesto u 22:30 sleteo u 02:30. E, tu je onda nastao problem o kome pišem u sledećem tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =