Lazarev kanjon

Lazarev kanjon Srbija Serbia

Lazarev kanjon se nalazi na desetak kilometara od grada Bora, a od Beograda na oko 3 sata vožnje kolima. To je kanjon Lazareve reke, a najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Prosto je neverovatno, ali zbog svojih strmih litica, kanjon ni dan danas nije u potpunosti ispitan.

Lazarev kanjon Srbija Serbia
Lazarev kanjon Srbija Serbia

Pored najpoznatijih pećina: Larareve (Zlotske), Vernikice i Dubašničke jame, kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama.

Prolazak kroz kanjon predstavlja veliki izazov, a uspon na vidivokac je ono što preporučujemo turistima koji se ne bave alpinizmom. Naše fotografije su napravljene s vidikovca, a možete videti da smo usput videli i zmiju na drvetu. Nemojte se plašiti, to je smuk, nije otrovan. Obratite pažnju da u kanjonu i kamenitoj okolini može se naleteti i na poskoka, koji je otrovan. Preporučujemo da obavezno nosite planinarske cipele, a po mogućnosti kamašne i štapove (naravno i voda).

Lazarev kanjon Srbija Serbia
Lazarev kanjon Srbija Serbia

Istorijat

Lazarev kanjon je bio sigurno utočište homoljskih hajduka, jer se Turci nikada nisu usudili da ih prate po ulasku u kanjon.

Sam naziv je kanjon dobio kada su konjanici kneza Lazara, posle bitke na Marici, došli u ovaj kraj i tu se zadržali neko vreme.

Uskoro opširnije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 14 =