Borski stol – idealno mesto za kampovanje

Borski stol

Borski stol je izuzetna turistička atrakcija, gotovo netaknute prirode. Vrh Stol je na nadmorskoj visini od 1156 metara, a Planinarski Dom se nalazi nekih 200 metara niže. U neposrednoj blizini doma je veštačko jezerce, na kome je moguće kupanje i pecanje (mada s obzirom na broj pecača, verovatno uskoro ostane bez ribe).

 

Borski stol
Borski stol – jezerce u blizini Planinarskog Doma

Od doma vodi poprilično ugažena staza do vrha, a potrebno je nekih 45 minuta (ili više – zavisi od kondicije) laganog hoda. Za ovaj uspon vam nije potrebna neka specijalna kondicija, samo dobra obuća. Na samom vrhu nalazi se ogromna metalna tabla, na kojoj je verovatno nekad pisalo nešto, ali sada je samo prazna tabla lima. Pogled je fantastičan, vidi se Veliki Krš sa jedne stane, a sa druge jezera i rudnici grada Bora.

Borski stol
Borski stol – Planinarski Dom

Livade su prepune lekovitog bilja, a u šumama se mogu naći ogromne pečurke. Ko zna da izabere jestive, ovde će uživati. Pamtite samo onu staru narodnu „Ko bere pečurke, može samo jednom da pogreši“.

Borski stol
Borski stol – pečurka

Za ishranu svakako preporučujemo Planinarski Dom, gde možete probati lokalne specijalitete – npr. kobasice od divlje svinje i srnetine, domaća jaja, sir itd. Smeštaj je dosta povoljan, a možete i natočiti vodu koja će vam biti potrebna za uspon.

Borski stol
Borski stol – unutrašnost Planinarskog Doma

Ukoliko se odlučite da kampujete, savetujemo da poranite, jer se dobra mesta brzo zauzmu. Naši prijatelji su čak postavili šatore i stolice, prošetali do vrha i u povratku doživeli to da im je 20 ljudi na samo pola metra od šatora zapalilo vatru, postavilo svoje šatore i odvrnulo neku kretensku muziku uz pet gajbi piva. Nama se tako nešto nije desilo, ali uvek postoji mogućnost da doživite i takve neprijatnosti Kao što znamo, na putovanjima se dešavaju i ružne stvari, koje treba zaboraviti što pre i ne treba ih shvatati lično – ti kreteni bi se tako ponašali prema svakome.

Borski stol
Borski stol – pogled sa vrha

Borski stol je idealno mesto za kampovanje, a oni koji to ne vole, mogu noćiti u Planinarskom domu Stol (mapa je na dnu teksta). Do doma je skoro izrađen nov asfaltni put, ranije se išlo peške.

Borski stol
Borski stol – greben

To što je sada moguće veoma lako doći do doma je odlična stvar za ljude koji vole prirodu, ali je pomalo i loša, zbog lonih koji svojim bahatim ponašanjem unište i zaprljaju sve što mogu. Ranije takvi nisu dolazili – bilo im je teško, a sada dođu jer se ne naprežu. Na sreću u veoma malom broju.

Borski stol
Borski stol

Borski Stol je destinacija koju svakako treba obići, mi smo spavali u šatorima na obali jezera i bilo nam je fantastično, a onaj ko to ne voli, može spavati i u Domu. Negde smo pročitali da postoji i ski staza, ali mi je nismo videli i ne možemo to da potvrdimo. Vidimo se na vrhu!

Borski stol – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × two =