Dougga (Duga) – najočuvaniji rimski grad u Africi 3. deo

dougga,tunis,tunisia,turizam,tourist,serbian,travel,traveller,travel blog

Dougga (Duga) – najočuvaniji rimski grad u Africi 3. deo

Hram posvećen Saturnu ima unutrašnje dvorište sa prelepim korintskim stubovima, koje natkriva duboko ukopanu cisternu za vodu. Ispod hypogeuma se verovatno nalazilo pagansko groblje. U centru naselja se nalaze ostaci bordela са 12 soba, u kojima su „ordinirale“ slobodne dame nudeći svoje usluge. Postoji simbolični putokaz za sve zainteresovane klijente, ali i tajni podzemi prolaz koji su ( zbog diskrecije) koristili oženjeni muškarci. Grad je ispresecan ulicama, sa rezervoarima za skupljanje kišnice i odvodima kanalizacije.

Duga ima dve mreže cisterni na severu i zapadu grada, povezanih sa akvaduktom, jednim od najbolje očuvanih objekata te vrste na teritoriji Tunisa. Šest cisterni u blizini hrama Juno Celesta su kapaciteta 6.000 m3. Snabdevane su vodom sa izvora akvaduktom dugim 12 km. U blizni hrama posvećenog Minervi se nalazi druga mreža cisterni kapaciteta 9.000m3, u koje je voda dovođena podzemnim akvaduktom sa obližnjeg izvora udaljenog samo 200 m.

Pogled na Kapitol
Pogled na Kapitol

Drevna Duga je bila na visokom stepenu razvoja. O tome svedoče ostaci privatnih kuća, vila, mozaika, mauzoleja, hramova, pijaca, cirkusa, zatim statue, razrušeni amfiteatar… Istraživanja i iskopavanja drevnog grada još uvek traju. Osim turista, ovde pristižu i mnogobrojne eskurzije koje organizuju lokalne turističke agencije u primorskim mestima i u glavnom gradu. Iz istoimene tuniske prestonice do Duge se moze stići autobusom za Teboursouk, a zatim taksijem do lokaliteta na brdu. Najbolje je postici dogovor s prevoznikom i za povratak nakon obilaska Duge, za koji su potrebna dva do tri časa. Cenkanjke se podrazumeva, a nepromenljiva je jedino cena ulaznice – oko 8 tuniskih dinara (4 evra)

Poseta Dugi je jedinstvena prilika da osim sunca i plaže tokom letovanja u Tunisu, doživite i nešto novo, drugačije. Da zakoračite u svet starih civilizacija. Duga stoički prkosi vremenu usred nedođije u severnom delu Tunisa i još dugo će mnogobrojnim posetiocima kazivati svoju istorijsku i ljudsku priču o vremenu prošlom i rimskim i drugim graditeljima na ovom po mnogo čemu zanimlivom lokalitetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + eighteen =