Trnovačko jezero u obliku srca, Crna Gora

Trnovačko jezero u obliku srca, Crna Gora

Trnovačko jezero je među nekoliko jezera u svetu, koje je priroda oblikovala u obliku srca

This article was produced with support of the European Union, Municipalities of Plužine and Foča, and T.A.R.A (Tourism, Adrenaline and Rafting Adventures) project

Za prosečnog turistu (koji nema snage da osvaja vrhove od 2000 metara), najlakši prilaz Trnovačkom jezeru je iz Nacionalnog parka Sutjeska (Bosna i Hercegovina, Republika Srpska), iz pravca Foče i Tjeništa. Kolima se može doći do Prijevora, parkirati se i krenuti u šetnju kroz prelepu prirodu (NP Sutjeska je jedan od najlepših nacionalnih parkova u Evropi). Ovde možete posetiti jednu od poslednjih prašuma u Evropi, čuvenu Perućicu, obići vodopad Skakavac i posetiti razne arheološke i prirodne znamenitosti.

Prijevor, Nacionalni park Sutjeska
Prijevor, Nacionalni park Sutjeska

Planine koje Vas okružuju nude alternativnu rutu iz Crne Gore, ali prvo morate osvojiti neki od ovih vrhona, pa se onda spustiti na jezero. Planinski vrhovi koji okružuju jezero visoki su više od 2000 metara, a njihova imena su: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor. Nadam se da ću uskoro postaviti tekstove i snimke sa ovih  vrhova.

Evo i mape kako doći do jezera:

Trnovačko jezero se nalazi na 1517 metara nadmorske visine, a do njega se od Prijevora (gde ste parkirali kola) stiže nakon dva sata hoda planinskom stazom. Na putu do jezera iz Bosne ulazite u Crnu Goru, ali naravno nema graničnog prelaza. Sve što označava granicu izmešu dve države je mala tabla, zakucana na drvetu.

Ulazak u Crnu Goru
Ulazak u Crnu Goru

Nakon kraće šetnje kroz deo Nacionalnog parka Sutjeska koji se nalazi u Crnoj Gori, ulazite u Nacionalni Park Piva, koji ima toliko prirodnih lepota, da Vam savetujem obilazak od nekoliko nedelja. Prosto je nemoguće da obiđete sve što treba za kraće vreme, priroda je u ovom kraju bila izuzetno darežljiva i napravila pravi raj na zemlji.

Ulazak u Nacionalni park Piva
Ulazak u Nacionalni park Piva

Put do Trnovačkog jezera vas vodi preko livada na kojima možete ubrati planinske maline fantastičnog ukusa, razne vrsta lekovitog bilja, a pre svega uživati na svežem planinskom vazduhu. Prolazite preko livada, isušenog korita reke i putem kroz šumu, a staza je odlična i stvarno je teško da se izgubite. Mislim da bi iskusan vozač terenskog vozila ovde mogao da prođe kolima sve do jezera (ili veoma blizu njega), ali nisam probao i ne mogu da garantujem.

Svaki korak se isplati kada dođete do ovog prelepog jezera:

Trnovačko jezero
Trnovačko jezero

Neposredno pored jezera se nalazi i brvnara, u kojoj možete rezervisati smeštaj, popiti piće ili jesti. Izvor vode se isto nalazi odmah pored, tako da možete obnoviti svoje zalihe. Na jezeru je moguće i kupanje, mada je voda poprilično hladna i savetujem oprez. Mogu i da pišem o prelepoj zelenoj boji, kristalno čistoj vodi u kojoj se oslikavaju okolni vrhovi, ali mislim da na fotografijama možete videti svu lepotu Trnovačkog jezera (pa neću da gnjavim). Verujte mi da je jezero najlepše ako ga obiđete lično i vidite sve ovo uživo!

Najlepši pogled na jezero, odakle se vidi njegov specifičan oblik, je sa okolnih vrhova. Svakim korakom koji napravite pogled postaje sve lepši. Ja sam imao toliko vremena da se popnem na brdo pored jezera, a pošto sam u međuvremenu nabavio i profesionalni dron, obećavam da ću se uskoro vratiti i napraviti mnogo lepše snimke iz vazduha.

Trnovačko jezero u obliku srca
Trnovačko jezero u obliku srca
Trnovačko jezero u obliku srca
Trnovačko jezero u obliku srca

Ukoliko imate mogućnost, ovo je jedan od obaveznih izleta! Nije mnogo fizički zahtevan, a prirodne lepote koje možete videti su fantastične. Od Beograda do Nacionalnog Parka Sutjeska ili Nacionalnog Parka Piva (ako želite da dođete do jezera preko planinskih vrhova) je potrebno oko 7 sati vožnje, a od najbližih aerodroma u Sarajevu ili Podgorici oko 2 sata.

Pogledajte moj video i pretplatite se na moj youtube kanal:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − thirteen =