Durmitor – planina sa 18 gorskih očiju, Crna Gora

Durmitor - planina sa 18 gorskih očiju, Crna Gora

Durmitor – planina sa 18 gorskih očiju, Crna Gora

Susret sa Durmitorom je bila ljubav na prvi pogled. Ne postiji planinar koji je bio na Durmitoru a da nije poželeo odmah da se vrati. Vrhovi Durmitora vas odmah impresioniraju svojom lepotom, masivnim, oštrim kupolama i grebenima i pre svega nestvarnim planinskim jezerima, poznatim kao „gorske oči“ Nacionalni Park Durmitor nalazi se na severozapadu Crne Gore i pored planinskog masiva obuhvata i kanjon reke Tare, Sušice i Drage, kao i gornji kanjonski deo reke Komarnice.

Durmitor, Suva Lokva
Durmitor, Suva Lokva

Za posetu Durmitoru je najbolje doći u Žabljak koji je postao vrlo posećen tokom cele godine.
Ovaj nacionalni park je jedinstven u Evropi jer na vrlo maloj površini ima čak 48 vrhova iznad 2000 m i čak 18 jezera, od kojih se 11 nalazi iznad 1500 m nadmorske visine. Ovo je raj za iskusne planinare, koji mogu uživati u 27 markiranih staza, a za one najodvažnije postoji još mnogo drugih staza koje vas vode do vidikovaca sa najlepšim pejzažima – pregršt planinskih jezera, ledničkih dolina.

Sa najviših vrhova možete videti kanjon Pive i Tare, vrhove Prokletija, Kopaonika i Zelengore Za penjanje na vrhove treba vam solidna planinarska kondicija, a ako je za vas to preveliki izazoz možete kolima obići čuveni „Durmitorski prsten“ – lepa kružna tura oko 84 km, gde ćete obići mnogo lepih atrakcija a da uopšte ne morate da skrenete sa asfalta. Na tom putu – ruta broj 2“ kolima ćete savladati oko 2000 m ukupne visinske razlike. Ne možete da zalutate jer je cela trasa perfektno markirana. Na ovoj kružnj turi videćete vidikovac Ćurevac i Unač, sela Nedajno, Pišče, Stara Crna Gora, Trsa, vrh Prutaš, Sedlo…

Vrhovi samo za iskusne

Već smo napomenuli da su najviši vrhovi vrlo zahtevni. Najviši vrh je Bobotov kuk, koji se uzdiže na 2523m nadmorske visine. Uz Đevojku i Bezimeni vrh on je ujedno i najviša tačka Crne Gore. Na ovom usponu se nalazi čuveni Škrčki pogled, najbolje mesto sa koga se vide Škrčka jezera i kanjon Sušice. Ovaj uspon zahteva i iskusne vodiče i kvalitetnu opremu. Manje zahtevni vrh je Prutaš sa koga se možete spustiti do Škrčkog jezera i leti čak okupati.

18 Gorskih očiju

Durmitor ima 18 veličanstvenih jezera koji privlače najveći broj turista. Ova jezera su čak izazov i za lokalne stanovnike jer su baš retki oni koji su posetili svih 18. Tokom leta mnoga od njih i presuše.

Crno jezero je svakako najpopularnije i najveće jezero koje se nalazi oko 3 km od Žabljaka. Njegovoj izuzetnoj lepoti doprinosi i prostran šumski pejzaž koji ga okružuje kao i vrh Međed koji se uzdiže iznad jezera.

Durmitor, vrh Prutaš
Durmitor, vrh Prutaš

Naravno i ostala jezera su podjednako atraktivna: Zminje jezero, Valovito, Pašćensko, Zminičko, Suva lokva, Modro, Zeleni vir, Škrčko… Svakog proleća hladne vode tek istopljenog snega kao i pojedine reke, iznova grade jezera, da bi tokom leta neka potpuno presušila. Na tom mestu ostanu samo lepe livade za koje nikada ne bi pomislili da su bile jezera. I tako u krug, posle duge i jake zime opet u proleće nas čekaju ove prelepe gorske oči.

 

Durmitor, Mali i Veliki međed
Durmitor, Mali i Veliki međed

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + three =