Kanj na moru, Azurna obala, Francuska

Kanj na moru, Azurna obala, Francuska

Nalazim se u novom delu grada Kanj sur mer iznad koga dominira stari grad sa čarobnim zamkom Grimaldi. Do starog dela grada može se doći glavnom ulicom, ali sam se ja ipak odlučio da obiđem grad i uđem sa zadnje strane. Mediteranski mirisi, poneka hladovina i povetarac, stvaraju klimu pogodnu za dugu šetnju. Kaldrma i stare građevine stvaraju ambijent srednjeg veka.
Utvrđenje u starom Kanju nekada je bio najvažniji centar regiona i datira iz XIII veka.

VIDEO:

U tom periodu je ovde vladala bogata i moćna porodica Grimaldi, po kojoj je zamak i dobio ime. Ovaj srednjovekovni deo grada danas ima svega 650 stanovnika, koji žive mirno i daleko od gužve u novom delu grada. Ovo je jedna od kapija na ulazu u tvrđavu.
Nekada je bio vojno utvrđenje, sada je grad koji posećuju turisti iz celog sveta.

Šetajući kroz stari deo grada, turisti su očarani uskim kamenim ulicama, strmim stepenicama, starim drvenim prozorima, vratima i terasama punim cveća i kaktusa.
Lokalni stanovnici postavili su stolicu i knjige za sve one koji žele da se opuste i uživaju u veličanstvenom pogledu na grad Kanj sur mer i obronke Primorskih Alpa.
Na najvišoj tački nalazi se stara tvrđava, koja je pretvorena u muzej.

Na obodima trga su mali restorani i kafići, a često se ovde organizuju razne izložbe umetnika iz Francuske i drugih zemalja.
Odavde se pruža veličanstven pogled na Azurnu obalu i obronke Primorskih Alpa, pa nije ni čudo što su se mnogi poznati umetnici zaljubili u ovo mesto u potrazi za mirom i inspiracijom za svoja dela.

Retko kojki turista će obići jedno ovako autentično selo, a ovo je pravo mesto gde možemo da osetimo duh stare Francuske.
Na glavnom trgu tvrđave nalazi se velika pozornica, mesto održavanja koncerata tokom letnje sezone.

Francuska muzika je posebno melodična, pre svega zbog lepote jezika, mekog izgovora i specifičnih reči. Danas nastupa bend Madmoazel kvartet i pravo je uživanje biti na njihovom koncertu.
I evo prilike da čujem uživo džez na francuskom u izvođenju ove prelepe mlade dame. U mom sledećem videu obilazim čuveni grad Kan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 18 =