Rumunija – država velikog turističkog potencijala

Rumunija je (po mom mišljenju) nedovoljno turistički eksponirana destinacija. S obzirom da je od Beograda do granice sa Rumunijom potrebno manje od dva sata vožnje, prosto je neverovatno da većina državljana Srbije nikada nije kročila u Rumuniju (a i ne razmišlja o tome). Moram da kažem da je to ogromna greška, Rumunija je divna država, mirnih ljudi i velikog turističkog potencijala.

Posetio sam Rumuniju mnogo puta, a poslednji put smo porodično napravili kružnu turu od nekih desetak dana. To je bilo jedno fantastično iskustvo, koje bih savetovao svima, a mi ćemo ga ponoviti čim budemo mogli. Moram da kažem da sam bio prijatno iznenađen čistoćom gradova, arhitekturom koja podseća na neke nemačke stare gradove, a pre svega fantastičnom prirodom.

Kao muzičar, moram da napomenem da je rumunska narodna muzika (po mom mišljenju) najbolja etno muzika Evrope, a možda i sveta. Njihova instrumentalna muzika predstavlja izazov i za najveće muzičare, a kroz istoriju je uticala i na muziku okolnih država (pa i Srbije). Koliko sam se samo puta ubijao od vežbanja violine, da bih odsvirao neku kompoziciju koja u Rumuniji spada u „prosečne“… Napominjem da to nije samo moj problem, većina muzičara se „bori“ sa rumunskom muzikom godinama, da bi barem približno tačno odsvirala neku poznatu kompoziciju.

Što se tiče turističkih atrakcija, moram na početku da pomenem glavni grad – Bukurešt, sa svojim velelepnim zdanjima, čistim ulicama i veličanstvenom fontanom. Mislim da je ta fontana u Bukureštu jedna od najvećih u Evropi,  a sastoji se od 13 bazena ukupne dužine 1,4 kilometara! Prostor koji zauzima je 12 000 kvadratnih metara. Šta da kažem – nešto što morate doživeti.

Pored Bukurešta, obišao sam i mnoge druge gradove: Temišvar, Deva, Sibiu (Sibin), Brašov, Foksani… kao i mnoge interesantne lokacije: zamak Bran (Drakulin zamak), zamak Hunedoara (Hunjadi), zamak Peleš…

Pratite moj blog i poželećete da posetite Rumuniju!

Rumunija – država velikog turističkog potencijala

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 20 =